Екип


ЕКИП

Автор на Курса по приложна психология и психотренинг е Христо Гешанов.

Христо Христофоров Гешанов е роден на 10 юни 1936 година в София. Изучавал е философия и психология в Софийски университет „Свети Климент Охридски”. След това – специалност „Управление на духовните дейности” в Академията за обществени науки и социално управление (с две втори специалности – „Психология” и „Журналистика”). Паралелно – двегодишна школа по сексология в Медицинска академия, София.

Основател е на първия в страната Клуб за научна фантастика и прогностика  „Приятели на бъдещето” (1963). Един от учредителите на Международната Академия „Космос и философия” – остров Крит (1989).

Работил е повече от 10 години като психолог на различни клубни и национални спортни отбори – баскетбол, волейбол, плуване, ски алпийски дисциплини, спортна гимнастика, шахмат и други. Бил е психолог на българската хималайска експедиция „Еверест-84”.

В продължение на няколко десетилетия се е занимавал с психология на личността,  семейно-брачни отношения, психоанализа, психотерапия и психотренинг, ранна диагностика на творческите възможности при деца, евристично обучение и други. Провеждал е настоящия курс по психотренинг многократно като редовен курс в София и много градове на страната.

Бил е член на Управителния съвет на Българско Астронавтическо дружество – като председател на Научно-методичния съвет и ръководител на Работна група по космическа психология. Учредител е на Асоциация „Феномени” (1992 година), на която е бил заместник председател до неговата оставка през 1996 година. В продължение на повече от 30 години е бил лектор в Националната лекторска група (по-късно – Дружество „Георги Кирков”). Един от учредителите на Българската асоциация на християнските психолози в България (2006 година).

Христо Гешанов е бил дългогодишен преподавател (Висш Лесотехнически институт, Висш Машинно електротехнически институт, Висш евангелски богословски институт). Притежател на  една от най-богатите в България частни научни библиотеки (над 25 000 тома). Автор е на повече от 300 публикации в централния печат, радиото и телевизията (4 сценария на произведени научнопопулярни филми). Автор е на повече от 50 научни публикации, в това число на 4 оригинални космически проекти (в настоящия момент два от тях се разработват в Отдела за перспективни изследвания към НАСА). Автор е на 17 книги.

Христо Гешанов е удостоен през 2003 г. със званието „Мъж на годината – световен лидер” от Американския биографичен институт – за значим принос в световната астронавтика, за разработената оригинална методика и програма за евристично обучение и за фундаменталния труд „Библия и космос”.

Христо Гешанов почина на 27 март 2021 година, на 85-годишна възраст.

Участници в екипа:

Магдалена Цавкова – преподавател по природни науки в международното училище във Виена, Vienna International School, завършила е специалност “Химия” в Софийския Университет, специализирала е в Съединените Щати в областта на преподавателските иновации в Tufts University, Boston и в Center for Talented Youth, John Hopkins University.

Завършила е курс по когнитивно-поведенческа терапия и терапия на състояния на тревожност към Beck Institute online training, USA, както и обучителен курс по ценностно-ориентирана психология за развитие на човешкия потенциал с преподавател Олег Гадецкий, Москва.

Магдалена е ученичка на Христо Гешанов и желае да продължи разпространяването на неговите разработки и идеи в областта на психотренировката и изграждането на личността.

Д-р Гергана Гешанова – интернист, фитотерапевт в първата българска Научно-практическа база по фитотерапия на д-р Димитър Памуков. Специализирала е превантивна медицина в Pacific Health Education Center и медицинския университет Loma Linda, Калифорния, САЩ и в Център за превенция на зависимостите Mashav, Ерусалим.

Председател на Национална коалиция за живот без тютюнев дим. Участник в много местни и международни срещи, събития и проекти за ограничаване на тютюнопушенето в България и Европа. Ръководи групи за отказване от тютюнопушене по програмата „Дишай свободно“.

Изнася лекции за гражданите, провежда здравни изложения и обучителни семинари по здравословен живот и превантивна медицина в цялата страна.